Żurek, to najlepsze lekarstwo na nasze wszelkie dolegliwości.
Żurek to jedno z najstarszych tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jego historia sięga średniowiecza, prawdopodobnie XIV–XV wieku. Szczególnie teraz, jesienią, gdy spada odporność wszelkich organizmów. Tak biologicznych, jak i społecznych, żurek jest jednym z najbardziej prozdrowotnych i tradycyjnych, polskich dań. I to nie tylko ze względu na rewelacyjny smak. Żurek jest prozdrowotny głównie dzięki zakwasowi żytniego pochodzenia i fermentacji mlekowej, która dostarcza probiotyków, witamin z grupy B i wspiera układ trawienny oraz odpornościowy.1 Więc dziękujmy Bogu, że ten Żurek jest – od wieków? – z nami. Niewątpliwie mamy ten zaszczyt i szczęście, że i On jest z nami.
Ale efekt żurkowego lekarstwa widoczny jest także w skali ogólnospołecznej. Prozdrowotny cel adresowany do poszczególnych jednostek został zauważony i zaakceptowany już prawie przez wszystkich Polaków. I to jest super wiadomość, bo mamy tu tradycyjne danie, które sprawdziło się w przeszłości i sprawdza się w teraźniejszości.
Warto przypomnieć, że jeszcze niedawno do rządzącej partii PiS i ich koalicjantów lgnęło – niczym robactwo do łajna – wszelkie zło. Było ono ośmielane oferowaną im bezkarnością. Tę bezkarność miały gwarantować upolitycznione struktury policyjne i mundurowe oraz upolityczniony wymiar sprawiedliwości, którego emanacją stali się spolegliwi PiS-owi prokuratorzy i tzw. „neo-sędziowie”.
Na szczęście dla nas przyszedł Żurek, więc także przyszedł czas prozdrowotnych zachowań, także w skali społecznej. Po aferze ze sprzedażą działki pod CPK widzimy, jak długo PSL dawał parasol ochronny aferzystom i pogrobowcom z PiS-u i jaki to przyniosło skutek, także dla koalicji 15 października.
A teraz wróćmy na chwilę do naszego DTD (resortu transportu) w MI, gdzie do dziś mamy jeszcze różnych pogrobowców z PiS-u pod kuratelą PSL. Więc tylko czekać, aż wybuchnie kolejna bomba z opóźnionym zapłonem, która spowoduje ogólnopolską debatę o skutkach parasola nad patologiami dla koalicji w Ministerstwie Infrastruktury i DTD (np.: brak właściwego nadzoru nad CPK2, wspieranie Belarusa kosztem Polskich Producentów, zwlekanie z waloryzacją Cennika BT i Dyrektywą nr 45 z 2014 r., hotel TDT, homologacja, nadzór rynku, UC95, celowe opóźnianie implementacji Prawa UE, itd., itp., et’cetera), w czym wyspecjalizował się PSL.
Ale jest jeszcze Żurek, więc na szczęście dla nas nie tracimy nadziei na zrobienie porządków z tym naszym branżowym zepsuciem (burdelem?), z którym borykamy się od ponad dekady. Teraz tylko trzeba znaleźć właściwe kanały informacyjne dla zaaplikowania prozdrowotnych właściwości, z których słynie „żurek”, a efekt może być podobny do tego, z jakim mamy do czynienia w przypadku nijakich ziobrystów.
I tu także mam dla Was pocieszające wiadomości. Bo rozwój „SI”, czyli Sztucznej Inteligencji prowadzi do wniosku, że wkrótce będziemy mogli przestać słuchać kłamliwych i złodziejskich polityków, bo wszelkie nasze wątpliwości rozwiązuje już AI3. Tym samym spadnie nam z głowy ciężar utrzymywania Sejmu i Senatu oraz bardzo wielu nadmiernie rozbudowanych urzędów (Kancelaria Prezydenta lub Premiera, urzędy ministerialne, gminne, miejskie i powiatowe, itd., itp., et’cetera). W ten sposób postęp nauki wyeliminuje wreszcie urzędniczą niekompetencję.
Trzymajmy kciuki, bo z Żurkiem jest szansa na normalność.
Zaś w każdym ZK4 musi być dla polityków resocjalizacja,
a do żurku musi mieć prawo każdy aresztowany gość!
Alew tym jest też ogólnospołeczna i branżowa racja
aby zamiast propozycjiod PiS-u i nijakiej Ogórek,
zobaczyć jak smakuje i co ma do zrobienia Żurek.
Dziadek Piotra
– – – – – – – – – – – – –
1 Zdaniem ChatGPT na jego walory zdrowotne wpływa:
1. Zakwas żytni — klucz do zdrowia
To on jest sercem żurku i najważniejszym elementem prozdrowotnym. Zakwas powstaje w wyniku fermentacji mlekowej mąki żytniej, co daje mnóstwo korzyści: Probiotyki – bakterie kwasu mlekowego wspierają florę jelitową, odporność i trawienie. Regulacja pH układu pokarmowego – pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Lepsze przyswajanie minerałów – fermentacja obniża zawartość kwasu fitynowego, dzięki czemu żelazo, cynk i magnez są lepiej wchłaniane. Witaminy z grupy B – bakterie fermentacyjne mogą zwiększać ich zawartość.
2. Dodatki warzywne i przyprawy
Tradycyjny żurek gotuje się na warzywach (marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek).
Dzięki temu zawiera: błonnik, który wspomaga trawienie, antyoksydanty (z cebuli, czosnku, majeranku), naturalne prebiotyki (np. z czosnku), które wspierają działanie probiotyków z zakwasu.
3. Białko i tłuszcze (np. z jajka, kiełbasy lub boczku)
Choć żurek bywa tłustszy w wersji świątecznej, zawiera też pełnowartościowe białko. Warto zadbać, by mięso było dobrej jakości (np. bez konserwantów), a wtedy żurek dostarczy: aminokwasów niezbędnych, żelaza hemowego, witaminy B12.
Jeśli chcesz wersję lżejszą — możesz użyć jajka i chudego mięsa lub zrobić żurek bezmięsny, z dużą ilością warzyw.
4. Niski indeks glikemiczny
Zakwas i żyto mają niski IG, więc żurek nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi — to korzystne przy cukrzycy i diecie redukcyjnej.
5. Działa „uzdrawiająco” na jelita
Połączenie probiotyków z zakwasu i błonnika z warzyw sprawia, że żurek: wspomaga regenerację mikrobioty jelitowej, łagodzi skutki antybiotykoterapii, poprawia odporność (70% odporności pochodzi z jelit!).
2O skrócie CPK napisał Premier D. Tusk słusznie, cyt.: „C – cały, P – PiS, K – kradnie”,
3Skrót AI pochodzi od angielskiego terminu Artificial Intelligence, który dosłownie oznacza sztuczna inteligencja
Od początku moim zamiarem było, aby dostęp do tej strony pozostał zawsze bezpłatny. Tak, jak i dostęp do wszystkich zamieszczanych tu tekstów.
Pierwotnie strona ta miała on należeć do SDS-u, potem do OSDS-u. Ale stało się inaczej i nie czas wracać do przeszłości.
Nie planuję żadnych ograniczeń dostępu ani żadnych opłat. Ale niestety, są i koszty prowadzenia tej strony. Dlatego, po 7-miu latach pisania, jeśli chcielibyście nas/mnie wesprzeć swoją dobrowolną wpłatą dowolnej wielkości/wysokości, to będzie mi/nam bardzo miło.
Wasze wsparcie będzie jednocześnie wsparciem naszego "wolnego słowa" w branży, choć zapewne pomoże w oczekiwanym rozwoju naszej strony. A plany mamy ambitne i ciekawe.
Jeśli się zdecydujecie, to bardzo proszę o wpłatę/datek na podane poniżej konta bankowe.
Z góry dziękuję za Wasze życzliwe wsparcie!
R. Błażej Kowalski
vel dziadek Piotra ("dP")
R. Błażej Kowalski,
Nazwa banku: PKO BP,
Tytuł wpłaty: na rozwój Informatora,
Nr konta 24 1020 3017 0000 2802 0073 3170
Redakcja
Tytuł
„Informator insp. UDS-a”
Adres siedziby redakcji
64-920 Piła, ul. Wenedów 7/15
Redaktor naczelny
Romuald Błażej Kowalski, ur. 27.01.1952 r. Wolsztyn; PESEL 52012713096, obywatelstwo Polska; zam. ul. Wenedów 7/15, 64-920 Piła
Wydawca
Romuald Błażej Kowalski, zam. ul. Wenedów 7/15, 64-920 Piła
Używamy plików cookies w celu optymalizacji naszej witryny i naszych serwisów.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
lis 10 2025
ŻUREK NAJLEPSZYM LEKARSTWEM
Żurek, to najlepsze lekarstwo na nasze wszelkie dolegliwości.
Żurek to jedno z najstarszych tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jego historia sięga średniowiecza, prawdopodobnie XIV–XV wieku. Szczególnie teraz, jesienią, gdy spada odporność wszelkich organizmów. Tak biologicznych, jak i społecznych, żurek jest jednym z najbardziej prozdrowotnych i tradycyjnych, polskich dań. I to nie tylko ze względu na rewelacyjny smak. Żurek jest prozdrowotny głównie dzięki zakwasowi żytniego pochodzenia i fermentacji mlekowej, która dostarcza probiotyków, witamin z grupy B i wspiera układ trawienny oraz odpornościowy.1 Więc dziękujmy Bogu, że ten Żurek jest – od wieków? – z nami. Niewątpliwie mamy ten zaszczyt i szczęście, że i On jest z nami.
Ale efekt żurkowego lekarstwa widoczny jest także w skali ogólnospołecznej. Prozdrowotny cel adresowany do poszczególnych jednostek został zauważony i zaakceptowany już prawie przez wszystkich Polaków. I to jest super wiadomość, bo mamy tu tradycyjne danie, które sprawdziło się w przeszłości i sprawdza się w teraźniejszości.
Warto przypomnieć, że jeszcze niedawno do rządzącej partii PiS i ich koalicjantów lgnęło – niczym robactwo do łajna – wszelkie zło. Było ono ośmielane oferowaną im bezkarnością. Tę bezkarność miały gwarantować upolitycznione struktury policyjne i mundurowe oraz upolityczniony wymiar sprawiedliwości, którego emanacją stali się spolegliwi PiS-owi prokuratorzy i tzw. „neo-sędziowie”.
Na szczęście dla nas przyszedł Żurek, więc także przyszedł czas prozdrowotnych zachowań, także w skali społecznej. Po aferze ze sprzedażą działki pod CPK widzimy, jak długo PSL dawał parasol ochronny aferzystom i pogrobowcom z PiS-u i jaki to przyniosło skutek, także dla koalicji 15 października.
A teraz wróćmy na chwilę do naszego DTD (resortu transportu) w MI, gdzie do dziś mamy jeszcze różnych pogrobowców z PiS-u pod kuratelą PSL. Więc tylko czekać, aż wybuchnie kolejna bomba z opóźnionym zapłonem, która spowoduje ogólnopolską debatę o skutkach parasola nad patologiami dla koalicji w Ministerstwie Infrastruktury i DTD (np.: brak właściwego nadzoru nad CPK2, wspieranie Belarusa kosztem Polskich Producentów, zwlekanie z waloryzacją Cennika BT i Dyrektywą nr 45 z 2014 r., hotel TDT, homologacja, nadzór rynku, UC95, celowe opóźnianie implementacji Prawa UE, itd., itp., et’cetera), w czym wyspecjalizował się PSL.
Ale jest jeszcze Żurek, więc na szczęście dla nas nie tracimy nadziei na zrobienie porządków z tym naszym branżowym zepsuciem (burdelem?), z którym borykamy się od ponad dekady. Teraz tylko trzeba znaleźć właściwe kanały informacyjne dla zaaplikowania prozdrowotnych właściwości, z których słynie „żurek”, a efekt może być podobny do tego, z jakim mamy do czynienia w przypadku nijakich ziobrystów.
I tu także mam dla Was pocieszające wiadomości. Bo rozwój „SI”, czyli Sztucznej Inteligencji prowadzi do wniosku, że wkrótce będziemy mogli przestać słuchać kłamliwych i złodziejskich polityków, bo wszelkie nasze wątpliwości rozwiązuje już AI3. Tym samym spadnie nam z głowy ciężar utrzymywania Sejmu i Senatu oraz bardzo wielu nadmiernie rozbudowanych urzędów (Kancelaria Prezydenta lub Premiera, urzędy ministerialne, gminne, miejskie i powiatowe, itd., itp., et’cetera). W ten sposób postęp nauki wyeliminuje wreszcie urzędniczą niekompetencję.
Trzymajmy kciuki, bo z Żurkiem jest szansa na normalność.
Zaś w każdym ZK4 musi być dla polityków resocjalizacja,
a do żurku musi mieć prawo każdy aresztowany gość!
Ale w tym jest też ogólnospołeczna i branżowa racja
aby zamiast propozycji od PiS-u i nijakiej Ogórek,
zobaczyć jak smakuje i co ma do zrobienia Żurek.
Dziadek Piotra
– – – – – – – – – – – – –
1 Zdaniem ChatGPT na jego walory zdrowotne wpływa:
1. Zakwas żytni — klucz do zdrowia
To on jest sercem żurku i najważniejszym elementem prozdrowotnym. Zakwas powstaje w wyniku fermentacji mlekowej mąki żytniej, co daje mnóstwo korzyści: Probiotyki – bakterie kwasu mlekowego wspierają florę jelitową, odporność i trawienie. Regulacja pH układu pokarmowego – pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Lepsze przyswajanie minerałów – fermentacja obniża zawartość kwasu fitynowego, dzięki czemu żelazo, cynk i magnez są lepiej wchłaniane. Witaminy z grupy B – bakterie fermentacyjne mogą zwiększać ich zawartość.
2. Dodatki warzywne i przyprawy
Tradycyjny żurek gotuje się na warzywach (marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek).
Dzięki temu zawiera: błonnik, który wspomaga trawienie, antyoksydanty (z cebuli, czosnku, majeranku), naturalne prebiotyki (np. z czosnku), które wspierają działanie probiotyków z zakwasu.
3. Białko i tłuszcze (np. z jajka, kiełbasy lub boczku)
Choć żurek bywa tłustszy w wersji świątecznej, zawiera też pełnowartościowe białko. Warto zadbać, by mięso było dobrej jakości (np. bez konserwantów), a wtedy żurek dostarczy: aminokwasów niezbędnych, żelaza hemowego, witaminy B12.
Jeśli chcesz wersję lżejszą — możesz użyć jajka i chudego mięsa lub zrobić żurek bezmięsny, z dużą ilością warzyw.
4. Niski indeks glikemiczny
Zakwas i żyto mają niski IG, więc żurek nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi — to korzystne przy cukrzycy i diecie redukcyjnej.
5. Działa „uzdrawiająco” na jelita
Połączenie probiotyków z zakwasu i błonnika z warzyw sprawia, że żurek: wspomaga regenerację mikrobioty jelitowej, łagodzi skutki antybiotykoterapii, poprawia odporność (70% odporności pochodzi z jelit!).
2 O skrócie CPK napisał Premier D. Tusk słusznie, cyt.: „C – cały, P – PiS, K – kradnie”,
3 Skrót AI pochodzi od angielskiego terminu Artificial Intelligence, który dosłownie oznacza sztuczna inteligencja
4 zakłady karne
By dP • DIAGNOZA POLITYKI 0 • Tags: decyzje urzędnicze, DTD, Dyrektywa, homologacja, Prawo UE, resort transportu, Społeczeństwo, wyrok sądu, zmiany do ustawy PoRD