ŻUREK NAJLEPSZYM LEKARSTWEM

Rate this post

Żurek, to najlepsze lekarstwo na nasze wszelkie dolegliwości.

Żurek to jedno z najstarszych tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jego historia sięga średniowiecza, prawdopodobnie XIV–XV wieku. Szczególnie teraz, jesienią, gdy spada odporność wszelkich organizmów. Tak biologicznych, jak i społecznych, żurek jest jednym z najbardziej prozdrowotnych i tradycyjnych, polskich dań. I to nie tylko ze względu na rewelacyjny smak. Żurek jest prozdrowotny głównie dzięki zakwasowi żytniego pochodzenia i fermentacji mlekowej, która dostarcza probiotyków, witamin z grupy B i wspiera układ trawienny oraz odpornościowy.1 Więc dziękujmy Bogu, że ten Żurek jest – od wieków? – z nami. Niewątpliwie mamy ten zaszczyt i szczęście, że i On jest z nami.

Ale efekt żurkowego lekarstwa widoczny jest także w skali ogólnospołecznej. Prozdrowotny cel adresowany do poszczególnych jednostek został zauważony i zaakceptowany już prawie przez wszystkich Polaków. I to jest super wiadomość, bo mamy tu tradycyjne danie, które sprawdziło się w przeszłości i sprawdza się w teraźniejszości.

Warto przypomnieć, że jeszcze niedawno do rządzącej partii PiS i ich koalicjantów lgnęło – niczym robactwo do łajna – wszelkie zło. Było ono ośmielane oferowaną im bezkarnością. Tę bezkarność miały gwarantować upolitycznione struktury policyjne i mundurowe oraz upolityczniony wymiar sprawiedliwości, którego emanacją stali się spolegliwi PiS-owi prokuratorzy i tzw. „neo-sędziowie”.

Na szczęście dla nas przyszedł Żurek, więc także przyszedł czas prozdrowotnych zachowań, także w skali społecznej. Po aferze ze sprzedażą działki pod CPK widzimy, jak długo PSL dawał parasol ochronny aferzystom i pogrobowcom z PiS-u i jaki to przyniosło skutek, także dla koalicji 15 października.

A teraz wróćmy na chwilę do naszego DTD (resortu transportu) w MI, gdzie do dziś mamy jeszcze różnych pogrobowców z PiS-u pod kuratelą PSL. Więc tylko czekać, aż wybuchnie kolejna bomba z opóźnionym zapłonem, która spowoduje ogólnopolską debatę o skutkach parasola nad patologiami dla koalicji w Ministerstwie Infrastruktury i DTD (np.: brak właściwego nadzoru nad CPK2, wspieranie Belarusa kosztem Polskich Producentów, zwlekanie z waloryzacją Cennika BT i Dyrektywą nr 45 z 2014 r., hotel TDT, homologacja, nadzór rynku, UC95, celowe opóźnianie implementacji Prawa UE, itd., itp., et’cetera), w czym wyspecjalizował się PSL.

Ale jest jeszcze Żurek, więc na szczęście dla nas nie tracimy nadziei na zrobienie porządków z tym naszym branżowym zepsuciem (burdelem?), z którym borykamy się od ponad dekady. Teraz tylko trzeba znaleźć właściwe kanały informacyjne dla zaaplikowania prozdrowotnych właściwości, z których słynie „żurek”, a efekt może być podobny do tego, z jakim mamy do czynienia w przypadku nijakich ziobrystów.

I tu także mam dla Was pocieszające wiadomości. Bo rozwój „SI”, czyli Sztucznej Inteligencji prowadzi do wniosku, że wkrótce będziemy mogli przestać słuchać kłamliwych i złodziejskich polityków, bo wszelkie nasze wątpliwości rozwiązuje już AI3. Tym samym spadnie nam z głowy ciężar utrzymywania Sejmu i Senatu oraz bardzo wielu nadmiernie rozbudowanych urzędów (Kancelaria Prezydenta lub Premiera, urzędy ministerialne, gminne, miejskie i powiatowe, itd., itp., et’cetera). W ten sposób postęp nauki wyeliminuje wreszcie urzędniczą niekompetencję.

Trzymajmy kciuki, bo z Żurkiem jest szansa na normalność.

Zaś w każdym ZK4 musi być dla polityków resocjalizacja,

a do żurku musi mieć prawo każdy aresztowany gość!

Ale w tym jest też ogólnospołeczna i branżowa racja

aby zamiast propozycji od PiS-u i nijakiej Ogórek,

zobaczyć jak smakuje i co ma do zrobienia Żurek.

Dziadek Piotra

– – – – – – – – – – – – –

1 Zdaniem ChatGPT na jego walory zdrowotne wpływa:

1. Zakwas żytni — klucz do zdrowia

To on jest sercem żurku i najważniejszym elementem prozdrowotnym. Zakwas powstaje w wyniku fermentacji mlekowej mąki żytniej, co daje mnóstwo korzyści: Probiotyki – bakterie kwasu mlekowego wspierają florę jelitową, odporność i trawienie. Regulacja pH układu pokarmowego – pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Lepsze przyswajanie minerałów – fermentacja obniża zawartość kwasu fitynowego, dzięki czemu żelazo, cynk i magnez są lepiej wchłaniane. Witaminy z grupy B – bakterie fermentacyjne mogą zwiększać ich zawartość.

2. Dodatki warzywne i przyprawy

Tradycyjny żurek gotuje się na warzywach (marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek).

Dzięki temu zawiera: błonnik, który wspomaga trawienie, antyoksydanty (z cebuli, czosnku, majeranku), naturalne prebiotyki (np. z czosnku), które wspierają działanie probiotyków z zakwasu.

3. Białko i tłuszcze (np. z jajka, kiełbasy lub boczku)

Choć żurek bywa tłustszy w wersji świątecznej, zawiera też pełnowartościowe białko. Warto zadbać, by mięso było dobrej jakości (np. bez konserwantów), a wtedy żurek dostarczy: aminokwasów niezbędnych, żelaza hemowego, witaminy B12.

Jeśli chcesz wersję lżejszą — możesz użyć jajka i chudego mięsa lub zrobić żurek bezmięsny, z dużą ilością warzyw.

4. Niski indeks glikemiczny

Zakwas i żyto mają niski IG, więc żurek nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi — to korzystne przy cukrzycy i diecie redukcyjnej.

5. Działa „uzdrawiająco” na jelita

Połączenie probiotyków z zakwasu i błonnika z warzyw sprawia, że żurek: wspomaga regenerację mikrobioty jelitowej, łagodzi skutki antybiotykoterapii, poprawia odporność (70% odporności pochodzi z jelit!).

2 O skrócie CPK napisał Premier D. Tusk słusznie, cyt.: „C – cały, P – PiS, K – kradnie”,

3 Skrót AI pochodzi od angielskiego terminu Artificial Intelligence, który dosłownie oznacza sztuczna inteligencja

4 zakłady karne

Loading